Over Your Choice

Duurzame voeding op de kaart van grootverbruikers

Your Choice is ontstaan als samenwerkingsverband tussen enkele organisaties die actief zijn rond het thema duurzame voeding. In 2010 sloegen Bioforum Vlaanderen, BioWallonie, Vredeseilanden en Max Havelaar (nu Fairtrade Belgium) voor het eerst de handen in elkaar om het thema duurzame voeding op de agenda te zetten van aankopers en chef-koks van grootkeukens, in de horeca, … We wilden eveneens leveranciers van biologische, fairtrade- en lokale producten in contact brengen met geïnteresseerde grootverbruikers.

Door de organisatie van beurzen en netwerkevents slagen we erin om te informeren en te sensibiliseren over de drie pijlers van duurzame voeding (sociaal, ecologisch en economisch). Grootverbruikers kunnen kennismaken met de bestaande producten en campagnes om zo meer duurzame voedingsproducten te gebruiken.

Vredeseilanden al 6 jaar op rij trekker van Your Choice

Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dat is geen luxe, maar een noodzaak willen we een groeiende wereldbevolking voeden, zonder onze planeet uit te wringen. Vredeseilanden wil daar, zowel nationaal als internationaal, op een duurzame manier aan bijdragen. Op nationaal niveau zijn we ervan overtuigd dat grootkeukens een voortrekkersrol kunnen spelen in de verduurzaming van de voedingsgewoonten van de Belgen. Om dit te proces te vergemakkelijken, begeleiden we al jaren grootkeukens te verduurzamen. Hieruit blijkt dat één van de belangrijkste knelpunten voor grootkeukens het vinden is van geschikte, leveranciers. Daarom faciliteren we onder de noemer ‘Your Choice’ al zes jaar met succes contacten tussen grootkeukens en duurzame leveranciers en producenten.

Partners in 2016

Fairtrade Belgium is de Belgische keurmerkorganisatie, lid van Fairtrade International. Via het keurmerk brengen ze Belgische consumenten in contact met boeren uit het Zuiden. Hun rol binnen Fairtrade International houdt in dat zij op de Belgische markt de vraag naar Fair Trade en het aanbod aan fairtradeproducten ontwikkelen en op elkaar afstemmen. Om een afzetmarkt te creëren voor fairtradeproducten zet Fairtrade Belgium enerzijds in op partnerschappen met bedrijven. Zelf kopen of verkopen ze niets. Een partnerschap houdt in dat ze de producten controleren en ondersteuning bieden bij het vermarkten ervan (bv. communicatie-ondersteuning). Anderzijds maakt Fairtrade Belgium de Belg bekend met Fair Trade zodat hij/zij weet waar Fair Trade voor staat en wat hij/zij zelf kan doen in dit verhaal. Tenslotte spelen ze in op de actualiteit en de politiek om een maatschappelijke rol te spelen naar meer verduurzaming en eerlijke handelsregels, voornamelijk op vlak van voeding.

BioForum Vlaanderen is de sectororganisatie van de biologische landbouw en voeding: boeren, verwerkende bedrijven, verdelers, grootdistributie, kleinhandel en foodservices. Daarnaast horen ook controleorganisaties, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties tot hun sector. De werking van BioForum is in 4 punten samen te vatten: ze komen op voor de belangen van de biosector, geven advies en ondersteuning aan bio-ondernemers, geven stimulansen en ondersteunen marktontwikkeling en onderzoek, en last but not least, voorzien ze het grote publiek van heldere informatie.

Historiek

Bij het ontstaan van Your Choice in 2010 werd er met succes een leveranciersbeurs georganiseerd in Les Ateliers des Tanneurs (Brussel). In 2011 werd de tweede editie van de beurs een feit. Er werd beslist de beurs vanaf nu tweejaarlijks te organiseren, om tussentijds een ander initiatief te presenteren waarbij ervaringen, gedachten, vragen en antwoorden uitgewisseld kunnen worden.

In november 2012 organiseerden we een netwerkevent in Wiels Expo (Brussel), waarbij we deelnemers tijdens rondetafelgesprekken in contact brachten met de principes van duurzame voeding. Leveranciers en verbruikers konden tijdens een speeddating met elkaar kennismaken. Op de beurs van 23 april 2013 in Tour & Taxis kon je niet alleen langs talrijke standen flaneren, maar je werd er ook getriggerd door show cooking en je kon je kennis bijschaven op diverse seminaries. We blikken terug op een geslaagd event met meer dan 500 professionelen uit verschillende sectoren.

In mei 2014 werd er met succes een netwerkevent georganiseerd in Wiels Expo (Brussel).

In 2015 verlegden we onze grenzen en gingen we een bredere samenwerking aan met Artexis, de organisator van Horeca Expo in Gent.

2016 was een succeseditie! In het midden van hal 4 op Horeca Expo, stond de Your Choice stand. De producenten waren tevreden, het publiek was nieuwsgierig en enthousiast. De interesse naar een duurzaam aanbod lijkt de groeien en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen!

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Stuur een mailtje naar yourchoice [at] vredeseilanden.be!